Blæner

 • Blæner - også kaldet blærer - er små hudlommer fyldt med væske, der sidder under det yderste hudlag.
 • Væskeansamlingen er en slags stødpude, der forhindrer skaden i at brede sig yderligere til det underliggende væv.
 • Læs om hvorfor blæner opstår samt hvad du kan gøre for at undgå dem.

 

En blæne på en fod

 

Her ses en blæne

 

 

 

Produkter der anbefales til behandling af blæner, kan ses her

 

 

 

Hvad er blæner?

 

En blæne er en lille ansamling af væske ophobet i en lomme under det yderste hudlag (epidermis).

Denne væskeansamling fungerer som en støddæmper for det underliggende væv, der således beskyttes mod yderligere skade. Herved får det beskadede område – hvad enten det er udsat for friktion, klemning, ekstreme temperaturer, kemikalier eller infektion – gunstige vilkår for at hele.

 

De fleste blæner er fyldt med en klar væske kaldet talg. Desuden kan blæner også indeholde blod (blodvabler) eller pus ved infektion.

 

Blæner dannes lettere på fugtig hud end på tør hud. Af den grund har blæner gode vækstvilkår under varme forhold.

 

Såvel blæner som kalluser kan føre til mere alvorlige komplikationer såsom kronisk sårdannelse (alceration) på fødderne samt infektion. Dette gælder især når føleevne og blodcirkulation er forringet som i tilfælde af diabetes og nervebeskadigelse (neuropati).

 

Blæner kaldes også ofte blister, after eller blegner. Alle disse synonymer kan til tider godt være forvirrende.

 

 

Hvordan opstår de?

 

Normalt er blæner forårsaget af følgende faktorer:

 

 • Intens gnidning (friktion): Gnidning kan føre til blæner, hvis friktion af huden fortsætter længe nok. Den mest hyppige årsag til blæner ved friktion af huden er brugen af nyt fodtøj, der skal gås til. I det hele taget findes blæner navnligt på hænder og fødder, da disse er mest modtagelige for friktion ved fysisk aktivitet. Mindre agressiv gnidning over en længere periode kan resultere i dannelsen af brusklignende væv (kallus).

 

 • Klemning: En blodvabel opstår som regel, når en lille blodåre i nærheden af hudens overflade går i stykker, hvorved blod siver ud imellem hudlagene. Dette sker, når huden presses eller klemmes hårdt. Forskellen på almindelige vabler og blodvabler er, at blodvabler opstår i inderhuden, mens almindelige vabler opstår i yderhuden.

 

 • Forbrændinger: Første- og andengradsforbrændinger kan danne blæner på huden.

 

 • Forfrysninger: Ligesom ved forbrændinger kan vævskader ved forfrysninger være årsag til dannelsen af blæner.

 

 • Kontakt med kemikalier: Dannelsen af blæner kan også skyldes hudkontakt med kosmetiske produkter, vaskemidler, rengøringsartikler og andre kemikalier. Også kaldet kontaktallergi.

 

 

Her er en liste med mere sjældne sygdomme, der involverer blæner:

 

 • Bulløs pemphigoid – en autoimmun kroninisk hudsygdom, som forårsager store, spændte blæner. Især ældre mennesker rammes af sygdommen.

 

 • Pemphigus – en alvorlig autoimmun hudsygdom, hvor blæner udvikles i tilfældet af klemning eller pres mod huden. Blænerne brister let og efterlader store smertefulde sår, som kan blive inficerede.

 

 • Dermatitis herpetiformis – en hudsygdom, som danner voldsomt kløende blæner; især på albuer, knæer, ryg og baller.

 

 • Bulløs dermatosis – en kronisk hudsygdom, der resulterer i blæner i ansigtet, munden og på kønsdelene.

 

 • Strålesyge – en sygdom som følge af ioniseret stråling på over 1000 milli Sv. En så stor mænge stråling kan ske ved eksempelvis radioaktivt affald, kernekraftulykker, atomvåben m.m.

 

 • Epidermiolysis bullosa – en fællesbetegnelse på sjældne hudsygdomme, hvor hudcellerne nedbrydes og små røde væskeholdige blæner manifesterer sig på huden. Epidermiolysis bullosa er en genetisk betinget hudsygdom, der findes i ca. 20 forskellige typer.

 

Der findes naturligvis andre årsager end ovenståede til at blæner opstår. I nogle tilfælde kan årsagen imidlertid ikke findes.

 

 

Forebyggelse af blæner

 

Der findes 3 måder hvorpå man kan undgå blæner:

 

 • Undgå forbrændinger
 • Undgå kontakt med kemikalier
 • Reduktion af gniding med huden

 

I det understående kan du læse mere om de 3 metoder.

 

Undgås forbrænding

 

Solcreme og anden beskyttelse mod solen bør benyttes på varme sommerdage med henblik på forebygge blæner forårsaget af solskoldning. Solskoldning kan medføre vaskulitis.

 

Undgås kontakt med kemikalier

 

Beskyttelseshandsker bør bæres ved brug af vaskemidler, rengøringsartikler og andre kemikalier, da disse kan fremkalde blæner.

 

Undgå friktion mod huden

 

Blæner forårsaget af friktion kan forebygges ved at reducere gnidningen mod huden så meget, at blæner ikke længere kan dannes. I det følgende kan du læse om, hvordan blæner kan forebygges.

 

Blæner på fødderne kan forebygges ved at bære komfortable, velsiddende sko og rene strømper. Generelt udgør stive og dårligt-siddende sko – såsom høje hæle – en større risiko for dannelsen af blæner.

Blæner udvikles med størst sandsynlighed på fugtig hud. Derfor er det hensigtsmæssigt at skifte strømper ofte – i særdeleshed, hvis du har tendens til at svede fødder. Desuden er det vigtigt at sikre sig, at dine sko er gået ordentligt til, før du går lange ture eller tager på f.eks. vandreture.

 

Hvis skoen endnu ikke er gået ordentligt til, bør du beskytte det ømme område på huden ved at tape et beskyttende lag af plaster mellem den irriterede hud og fodtøjet for at forebygge blæner. Bandager, molskind og tape må gennemgående anvendes til foden dagligt i tilfældet af hudirritation ved friktion.

 

Blæner på hænderne undgås ved at bære handsker ved manuelt arbejde såsom gartnerarbejde, hvor haveredskaber såsom såsom skovl og hakke kan medføre store gnidninger på huden.

 

På kort sigt kan anti-friktionsmidler som f.eks. talkumpulver anvendes til at reducere gnidning mellem hud og beklædningsgenstande. Af den grund putter mange talkumpulver ind i sko og handsker for at forebygge blæner. Dette tiltag er dog uhensigtsmæssigt på lang sigt, da denne type smøringsmiddel absorberer fugt og derved øger gnidning. Ved øget gnidning øges samtidig sandsynligheden for dannelsen af blæner.

 

 

Sådan fjernes blæner

 

I reglen bør man ikke prikke hul på blæner, da de bløde blærer beskytter såret godt. Den intakte hud på blæner danner en naturlig barriere mod infektion. Ideelt set bør du vente til, at der går hul på blænen af sig selv – efter at huden under blænen er helet.

 

Desværre forekommer nogle blæner på steder, der er ukomfortable, når man bevæger sig.

 

Findes blænen f.eks. under fodsålen, kan du trykke hul på blæren med en steriliseret nål og lade væsken sive ud, således at blænen heles hurtigst muligt. Stik dog aldrig hul i selve blænen, men i kanten mellem blæren og den omkringliggende hud og ind, således at den overliggende hud forbliver intakt. Herved vil hullet hurtigt tætte sig selv, så du undgår, at den indvendige del af blænen bliver yderligere inficeret. Derefter bør du dække den punkterede blæne med et plaster for at undgå infektion.

 

Hvis der er gået hul på blænen, bør man lade den overflødige hud blive siddende. Blæners beskyttes bedst af deres egen hud. Pus og rød hud om såret er tegn på infektion.

 

Normalt forsvinder blæner af sig selv, medmindre der opstår en infektion. Hvis blænen sprækker, bliver huden langt mere sårbar, da der er tale om et åbent sår. I tilfælde af sprækkede blæner bør du desinficere såret, som straks bør tildækkes med et plaster eller bandage. Det er vigtigt, at plasteret eller bandagen ikke strammes for meget – herved undgås friktion.

 

Se evt. en oversigt over forskellige produkter mod blæner her

 

 

Blæner i munden

 

Blæner kan også opstå i munden, men er bedre kendt som blister i munden – se evt. artiklen blister i munden herom.

 

 

Relaterede artikler: tør hud, hård hud