Iskiasnerve

  • Iskiasnerven strækker sig ned langs balderne og videre ned gennem baglårene til knæene, hvor den forgener sig ud i andre vigtige nerver, der ender i fødderne. De to iskiasnerver er menneskets længste nerver.
  • "Iskias" er betegnelsen for de smerter, som kan opstå, når nerven trykkes. Iskiassmerter ledsages typisk af følelsesløshed og en snurrende fornemmelse.
  • Iskiassmerter kan være tegn på en underliggende lidelse eller tilstand. Her kan du læse om de typiske årsager til iskiassmerter.
 

For supplerende information om iskiasnerven henvises til artiklen: iskiasnerve i klemme

 

 

 

Hvad er en iskiasnerve?

 

Iskiasnerven (lat. nervus ischiadicus) er den største og længste nerve i menneskets krop. På dens tykkeste punkt – hos mennesker – kan den blive næsten 2 cm. i diameter.

 

Der findes to iskiasnerver i kroppen; de starter på hver sin side i bunden af rygsøjlen. Begge iskiasnerver løber ned bag balderne og fortsætter ned igennem vores lår til knæene, hvor de forgrener sig ud i andre vigtige nerver, som slutter i fødderne.

 

Det er takket være iskiasnerverne, at vi kan føle og kontrollere den nederste halvdel af vores kroppe. Bøjning af knæene koordineres af iskiasnerverne, og følelsen i fødderne registreres af deres forgreninger.

 

Det er ligeledes iskiasnerverne, der – via rygraden – sender besked til hjernen om, hvad der sker i den nedre del af kroppen. Dette skyldes, at den enkelte iskiasnerve udspringer fra de spinale nerver i bunden af rygsøjlen.

 

Hver enkelt iskiasnerve er opdelt i to forgreninger: Den artikulære forgrening og den muskulære forgrening.

 

Den artikulære forgrening styrer den nervefunktion, der kontrollerer hele hofteleddet.

 

Den muskulære forgrening styrer de fleste af de store benmuskler og påvirker musklerne i fødderne.


Illustration af en iskiasnerve

 

Illustration af en iskiasnerve


 

 

Hvad er iskias?

 

Iskias er et udtryk, der refererer til de smerter, der kan være forbundet med iskiasnerven. Udtrykket bruges dog ofte lidt løseligt om alle smerter, der trækker fra lænd og/eller balle ned i benet, ofte på bagsiden af låret, i knæhasen, læggen, hælen og evt. også videre ud i foden til tæerne.

 

Iskias opstår ofte, når en iskiasnerve trykkes (komprimeres). Iskias kan variere fra milde, kildende smerter og ubehag til alvorlige smerter. Smerterne kan opstå hele vejen fra bunden af rygsøjlen og ned til fodsålen, og vil typisk kun forekomme i den ene side af kroppen (i én iskiasisnerve). Iskias er således et symptom på et problem langs en af iskiasnerverne.

 

Hver iskiasnerve løber fra området omkring lænden og ned til knæet. Hvis der en skade eller kompressionspunkt et sted på denne strækning, vil symptomerne typisk være:

 

  • En brændende fornemmelse
  • Kilden
  • Følelsesløshed
  • Smerter

 

Nogle gange opleves iskias som et slags chok (elektrisk chok), som stopper dig i ét “ryk”, når du f.eks. tager et skridt, eller bukker dig forover. Når man oplever dette, er det typisk et symptom på, at en iskiasnerve er i klemme (i f.eks. muskler, knogler eller brusk).

 

Milde symptomer som f.eks. følelsesløshed eller stikkende/prikkende fornemmelser bør ikke ignoreres. Disse kan være et advarselstegn på, at en skade eller tilstand er ved at udvikles.

 

Hvis du har været i en ulykke, som f.eks. en trafikulykke, bør du være opmærksom på sådanne fornemmelser. Skaderne på rygsøjlen eller på en iskiasnerve (ved f.eks. en trafikulykke) er ikke nødvendigvis mærkbare umiddelbart efter ulykken – de kan udvikles og først vise sig efter nogle dage.

 

 

Smerter

 

Smerterne på en iskiasnerve kaldes iskias. Smerterne er et symptom på en kompression et eller andet sted på iskiasnerven – typisk i nervens rod; der hvor den udspringer fra rygsøjlen.

 

Smerten stråler fra kompressionspunktet, og kan være et sted mellem lænden og foden. Man vil almindeligvis kun føle smerten i den ene side af kroppen, hvilket betyder, at iskiasnerven i den side af kroppen enten er irriteret eller inflammeret.

 

Der findes et væld af årsager til, at smerter opstår på en iskiasnerve – men nogle er mere sandsynlige end andre. Iskias, der forårsages af en forkert eller belastende bevægelse, er en meget almindelig årsag: Man drejer kroppen pludseligt, løfter en tung genstand, eller man bukker sig forover – uanset bevægelsen er fornemmelsen af iskias en form for chok eller et jag, der hvor iskiasnerven er kommet i klemme.

 

Irritation af en iskiasnerve vil typisk vedvare i nogle dage – men kan vare meget længere. Ofte er der også en hævelse og en smule rødmen (inflammation), der hvor nerven kom i klemme.

 

Problemer med rygsøjlen vil ofte også resultere i iskias. Diskusprolaps i lænden er en meget hyppig årsag hertil. Iskiassmerter forbundet med diskusprolaps skrider langsomt frem og kan variere fra mild kilden til immobilisering, hvor patienten er ud af stand til at gå.

 

I meget sjældne tilfælde kan smerter fra en iskiasnerve skyldes en svulst (tumor) på rygsøjlen som – ligsom ved diskusprolabs – er en fremskridende smerte, der bliver værre efterhånden som svulsten vokser, hvorved trykket øges på nerven.

 

 

Relaterede artikler: diskusprolapssmerter i lænden, rygsmerter