Rygsmerter

 • Rygsmerter rammer næsten alle danskere i løbet af deres liv. Problemet er den næsthyppigste årsag til sygefravær.
 • I langt de fleste af tilfældene kan man ikke diagnosticere de præcise årsager til smerterne. Heldigvis forsvinder rygsmerterne som regel af sig selv.
 • Her kan du læse mere om de typiske årsager til rygsmerter samt om mulighederne for behandling.

 

 

For supplerende information om rygsmerter henvises til artiklerne: smerter i lænden, hekseskud

 

Produkter der kan anvendes til behandling af rygsmerter, kan købes her

 

 

 

Generelt om rygsmerter

 

Rygsmerter samt lændesmerter er almindelige fænomener, der rammer op mod 90% af alle danskere på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Op til 50% oplever rygsmerter mere end én gang.

 

Rygsmerter og lændesmerter er ikke deciderede sygdomme; de er nærmere symptomer, der kan opstå pga. en række forskellige processer.

 

Hos op til 85% af de mennesker der lider af rygsmerter, kan man – på trods af grundige, lægelige undersøgelser – ikke finde de eksakte årsager til smerterne.

 

Rygsmerter kan have utroligt mange underliggende årsager og i langt de fleste tilfælde, finder man ikke den konkrete årsag – men rygsmerterne forsvinder af sig selv.

 

Denne artikel forsøger at komme ind på så mange årsager til rygsmerter som muligt, men man bør opsøge læge eller specialist, hvis man ønsker at vide hvad specifikke, individuelle symptomer betyder.

Her ses rygsmerter

Rygsøjlen er inddelt i 4 dele:

 

 • den cervikale del
 • den thoraxide del
 • lænden
 • bækkenet.

 

Rygsmerter opstår især i den nederste del af ryggen.


 

Fakta om rygsmerter

 

 • Rygsmerter er den næstmest udbredte årsag til sygefravær – kun overgået af forkølelse.

 

 • Rygsmerter er en af de mest almindelige grunde til lægebesøg eller en tur på skadestuen.

 

 • For 90% af alle mennesker der døjer med rygsmerter, gælder det, at smerterne forbedres indenfor 2 måneder, uanset hvilken behandling der anvendes, og også selvom der ikke behandles overhovedet (gælder også mennesker der har nerverodsirritation)

 

 • Læger betegner alimindeligvis rygsmerter som akutte, hvis de har varet mindre end 1 måned, og kroniske hvis de har varet længere.

 

 

Årsager

 

Rygsmerter er et symptom. De mest almindelige årsager til rygsmerter er sygdom eller skader på muskler, knogler og/eller nerver i rygsøjlen (rygraden).

 

Refererede smerter

 

Smerter, der opstår i forbindelse med tilstande (misdannelser, uregelmæssigheder, sygdomme osv.) i organerne i abdomen, bækkenet eller brystet, kan muligvis også mærkes i ryggen. Denne type smerter kaldes også overførte smerter eller refererede smerter (refereret smerte).

 

Mange intraabdominale forstyrrelser som f.eks. blindtarmsbetændelse, aneurismer, nyresygdomme, blærebetændelse, infektioner i bækkenet, ovarie-tilstande m.fl. kan medføre overførte smerter i ryggen.

 

Graviditet kan forårsage rygsmerter på mange forskellige måder; forstrækning af ledbånd i bækkenet, irriterede nerver og belastning af lænden.

 

Nerver

 

Nerverodssyndromer forårsager symptomerne på indeklemte nerver (når en nerve irriteres direkte; f.eks. når en nerve er i klemme) typisk i forbindelse med diskusprolabs (eller udbuling) af en diskus (en båndskive der forbinder to ryghvirvler) i den nedre del af rygsøjlen.

 

Iskias er et eksempel på en indeklemt nerve. Smerterne ved en iskiasnerve i klemme er normalt skarpe og påvirker et specifikt område, som typisk kan føre til følelsesløshed i det område i benet, som den pågældende nerve forsyner.

 

Nerve-relaterede rygsmerter kan skyldes:

 

 • Diskusprolaps opstår i forbindelse med, at diskus i rygraden degenererer (nedslides) eller bliver tyndere. Den géléagtige midterste del af diskus buler eller flyder ud og trykker derved på nerveroden. Intervertebrale disci (såkaldte “uægte” ledforbindelser) begynder at degenerere i 30 årsalderen. Diskusprolabs findes hos 1/3 af alle mennesker over 20 år. Kun 3% af disse får symptomer på indeklemte nerver.

 

 • Spondylose opstår, når intervertebrale disci mister fugt/væske, og mindskes (sker med alderen), hvilket også mindsker højden af disci. Under disse omstændigheder kan selv mindre skader medføre irritation og hævelser (inflammation) samt en indeklemt nerverod, hvilket kan resultere i den klassiske form for iskias uden rodtryk.

 

 • Degeneration af disci (disci er flertal af diskus) kædet sammen med sygdom i leddene i den nedre del af ryggen eller lænden, kan medføre en indsnævring af spinal kanalen – også kaldet spinal stenose. Disse ændringer i diskus og i led forårsager symptomer, og kan ses på røntgenbilleder. En person der lider af spinal stenose kan have smerter som “stråler” nedad, når vedkommende står op, eller går kortere afstande.

 

 • Cauda equina-syndrom er en tilstand hvor rygmarven komprimeres (sammenpresses). Væv fra diskus udvides, og trænger ind i spinal kanalen, hvilket presser nerverne sammen. En person, der har cauda equina-syndrom, vil almindeligvis opleve smerter, muligvis følelsesløshed, og tarm- eller blære dysfunktion. Dette kan inkludere manglende evne til at kontrollere vandladning, hvilket resulterer i inkontinens eller manglende evne til at starte vandladning.

Bevægeapparatet

 

Syndromer forbundet med bevægeapparatet (muculoskeletale smerte syndromer) resulterer i smerter i den nedre del af ryggen samt lænden, og inkluderer myofasciale smerter og fibromyalgi.

 

 • Myofasciale smerter karakteriseres ved smerter og ømhed henover lokale områder (triggerpunkter), tab af bevægelighed og fleksibilitet i de pågældende/tilhørende muskelgrupper, samt smerte, der “stråler ud” omkring nerven. Ofte føles det lindrende på smerterne, når muskelgruppen udstrækkes.

 

 • Fibromyalgi resulterer i en udbredt smerte og ømhed igennem kroppen. Generel stivhed, træthed og muskelsmerter er de mest almindelige symptomer.

 

Andre årsager forbundet med skelet/knogler kan være knoglebetændelse (osteomyelitis) og spondylitis. Spondylitis (inflammation af rygsøjlen) kan medføre smerter i rygsøjlen, som især er udtalte om morgenen.

 

Øvrige årsager

 

 • Svulster/knuder (tumorer) – muligvis maligne (ondartede, indebærer kræft), kan medføre smerter.

 

 • Hævelser og irriation (inflammation) af rygsøjlen kan opstå i forbindelse med infektion (betændelse) i nerverne med herpes zoster, der forårsager helvedesild. Dette kan opstå i thorax-området og medføre smerter i den øvre del af ryggen. Helvedesild kan også opstå i området omkring lænden og medføre smerter i her.

 

 

Symptomer

 

Smerter i området omkring lænden er det primære symptom på rygsmerter. De øvrige typiske symptomer på rygsmerterne er:

 

 • Rygsmerterne “skyder” nedad på forsiden, siden eller bagsiden af benet. Rygsmerterne kan også begrænse sig til lænden og den nedre del af ryggen.

 

 • Rygsmerterne kan tiltage eller forværres ved fysisk aktivitet.

 

 • Rygsmerterne kan være værre om aftenen og natten, eller hvis man sidder ned i længere perioder – f.eks. når man kører bil længere tid af gangen.

 

 • Hvis en nerve er trykket/presset (komprimeret), vil man opleve følelsesløshed eller svaghed i den del af benet, som forsynes af den pågældende nerve.

 

En trykket nerve kan i øvrigt medføre nedsat bevægelighed i foden; man vil ikke kunne stå på tæerne eller bøje foden nedad. Dette sker når den første sakralnerve sammenpresses (komprimeres) eller skades.

 

Et andet eksempel på nedsat bevægelighed i denne forbindelse kan være, når man ikke er i stand til at bevæge storetåen opad. Dette sker når den femte lændenerve komprimeres.

 

 

Behandling af rygsmerter

 

Den umiddelbare behandling af rygsmerter påbegyndes med en antagelse af- og et udgangspunkt i, at 90% af alle tilfælde af rygsmerter forsvinder af sig selv efter ca. 1 måned. Der findes mange behandlingsmuligheder for rygsmerter: nogle af dem har beviste effekter; andre er mere tvivlsomme.

 

Hjemmepleje er anbefalingen for den umiddelbare behandling af rygsmerter. Sengeleje er fortsat ikke påvist som en faktor, der afhjælper rygsmerter (med undtagelse af nogle iskias-tilfælde).

 

Den generelle anbefaling omkring behandling af rygsmerter er, at man genoptager almindelig – eller så almindelig som mulig – aktivitet, så snart man kan.

 

Hvad kan man selv gøre?

 

 • At sove med en pude mellem knæene, mens man ligger på den ene side – kan forøge komforten. Nogle læger anbefaler, at man ligger på ryggen med en pude under knæene for at mindske rygsmerter.

 

 • Der er endnu ingen specifikke øvelser, der kan afhjælpe eller forbedre rygsmerter. Træning som motion, sport og styrketræning kan dog hjælpe mennesker, der har kroniske rygsmerter – evt. til at genoptage arbejde og daglige, fysiske aktiviteter.

 

 

 • Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der påviser at dybdevarme-cremer, dybdevarme-massager osv. har nogen effekt på rygsmerter.

 

 • Nogle mennesker synes at kunne lindre smerter vha. kulde eller varme. Is eller varmeomslag plejer at være metoderne, der bruges her. Der er ingen videnskabelige undersøgelser der påviser at kulde/varme-metoderne virker, men omvendt opfattes de heller ikke som skadelige i lægevidenskabelige kredse, så man kan naturligvis afprøve dem, om man vil.

 

 • De fleste eksperter er enige om, at lange perioder med sengeleje i forbindelse med rygsmerter medfører en længere rekonvalescens (perioden, hvor tilstanden forbedres). Ydermere kan et langvarigt sengeleje medføre depression, blodpropper i benene og en forringelse/nedbrydelse af kroppens muskulatur. Meget få eksperter anbefaler mere end 48 timers sengeleje (eller nedsat aktivitet). Med andre ord: man bør bevæge sig og være aktiv så hurtigt som muligt, hvis man gerne vil have, at rygsmerterne forsvinder.

 

Produkter der kan anvendes til behandling af rygsmerter, kan købes her

 

 

Relevante artikler: fibersprængningScheuermanns sygdomdiskusprolaps i lænden